Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan.

Vleugje Japan in interieur
Het aan de Rotterdamse Meent gelegen restaurant Amarone opent op 21 februari 2020 weer de deuren, nadat het in augustus 2019 getroffen werd door een brand in de kelder. De gevolgen van de rookschade waren zodanig dat een groot deel van het interieur vernieuwd moest worden, evenals de wijnvoorraad.
Jan van Dobben: ”We zijn blij dat we na een half jaar weer open kunnen gaan en mijn handen jeuken om weer te koken voor onze gasten. Het nieuwe interieur dat we grotendeels zelf ontworpen hebben, is modern klassiek en laat Japanse invloeden zien. Eyecatchers zijn de witte driedimensionale muur rond de open keuken, het op Japan geïnspireerde fotokunstwerk van fotograaf Casper Faassen en de lampen boven de bar in de vorm van als origami gevouwen vogels.
Om de gast comfortabel te laten genieten hebben we gekozen voor met linnen beklede ronde tafels en met grijze stof beklede ‘kimonochairs’. De banken langs de lange muur zijn verdwenen.”

Kookstijl onveranderd
Wat niet veranderd is, is de kookstijl. Jan van Dobben: “De gast kan nog steeds gerechten met subtiele Japanse technieken verwachten. Producten als vlees, vis en groenten komen zoveel mogelijk van dichtbij, waarbij ik ze combineer met technieken die ik opdoe tijdens onze jaarlijkse reizen naar Japan. En uiteraard staat de befaamde Amarone-klassieker truffelrisotto met hoeve-ei en Parmezaanse kaas ook nog op de kaart. Ik ben blij dat mijn rechterhand Yuri Wattimena nog steeds aan mijn zijde staat en samen met mijn andere sous-chef Koen van Kempen gaan we onze gasten weer als vanouds culinair verrassen.”

Volledig nieuwe wijnkaart
De tijdelijke sluiting van Amarone heeft geen gevolgen gehad voor de noteringen in de toonaangevende restaurantgidsen. Jan van Dobben: ”We zijn dankbaar dat we onze positioneringen mochten behouden, inclusief de Michelinster. En als kers op de taart is Yoshiko eind vorig jaar door Gault&Millau verkozen tot Sommelier van het Jaar 2020.”
Door de rookschade bleek de in de loop der jaren zorgvuldig opgebouwde wijncollectie niet meer bruikbaar. Yoshiko van Dobben-Takayama: “Naast de nieuwe inrichting, ben ik de afgelopen tijd bezig geweest met het opnieuw samenstellen van de wijnkaart en het inkopen van de wijnen. Samen met onze maître-sommelier Jasper Verhagen hebben we een prachtige en afgewogen wijnkaart samengesteld.”

Restaurant Amarone is vanaf 21 februari 2020 geopend van maandag tot en met vrijdag voor lunch en diner en op zaterdag voor diner. Een tafel reserveren kan 24/7 online via de website, de gast kan direct zien of er een tafel beschikbaar is.